fbpx

Znižajte stres s pomočjo dihanja

Stres, dihanje in pilates

Dihanje je prvo in zadnje človekovo dejanje.

Joseph Pilates

je zapisal Joseph Pilates v svojem večnem delu Return to life through contrology.
Pilates (vadba in gospod pilates) so osredotočeni na dih. Spomnite se pomena dihanja pri stotki, ko delamo serijo desetih dihov po pet vdihov in izdihov z namenom, da telo napolnimo s kisikom in ga ogrejemo za nadaljno vadbo.

Joseph Pilates je bil ponovno pred svojim časom. Dihanje je sedaj poznano kot orodje za zniževanje tesnobnih občutkov in stresa. Kdo bi se sedaj branil manj stresa, manj tesnobe v teh negotovih časih?

Zakaj občutimo stres

Če se počutite zadnje mesece bolj pod stresom kot običajno, potem niste sami. Vsakdo izmed nas čuti na določeni točki življenja stres. Naj bo to povezano s službo, partnerskim odnosom, financami, zdravjem… Ljudje smo genetsko tako zgrajeni, da nas stres ohranja pri življenju, saj ga čutimo kadar smo v smrtno nevarnih situacijah. Tako je vsaj mislila narava, mi pa ga sedaj doživljamo zaradi tega, ker smo predobro razvili svoj miselni aparat.

Sedaj doživljamo stres že samo zaradi spomina na besede, ki nam jih je nekdo namenil ali zaradi predvidevanja kako bo v prihodnosti. Stres si v veliki meri sami povzročamo. Majhne količine stresa so v redu, težava pa nastane, kadar je tega stresa naenkrat preveč in se telo ne spočije od njega.

Potrebujemo sproščanje, potrebujemo smeh, radost, veselje, kajti le takrat se naše telo obnovi in deluje v svoji polni moči.

Dihalne tehnike, ki pomagajo pri stresu

Jogiji se že stoletja ukvarjajo z dihalnimi tehnikami, zato so jih resnično razvili in “naštudirali”. Ugotovili so, da je dih izjemno pomemben. Ne rabite biti jogi mojster, da lahko tudi žanjete pozitivne rezultate usmerjenega dihanja.

Samo osredotočite se na dih. Za začetek je najbolje, kadar ste umirjeni in zaprete oči. Samo opazujte dih kako teče skozi nos. Opazujte kvaliteto zraka – temperaturo vstopa in izstopa, napetost, globino diha. Samo opazujte pretok. Sledite dihu. To prakso izvajajte večkrat dnevno, da se povežete s seboj in da se umirite, vrnete v ta trenutek sedaj.

Naslednja dihalna tehnika je tako dobra, da jo uporabljajo celo Navy seals-i. Dihate na način 4-4-4-4. Štiri sekunde vdih, štiri sekunde zadržite, štiri sekunde izdihujete, štiri sekunde zadržite. Štirikrat ponovite. In še štirikrat, če se vam ni uspelo pomiriti. Po tej dihanli tehniki boste začutili mir, več koncentracije in boljše počutje. Medtem ko dihate, si lahko predstavljate, kako se napetost topi iz vas kot se topi snežak na soncu in toplen spomladanskem vetru.

Večkrat čez dan naredite majhne, čuječe premore. To pomeni, da se zaveste tega kaj počnete. Zaveste se svojega počutja, svojega telesa. Sprostite ramena, vdihnite globoko v telo, počasi izdihnite. Pretegnite se in če je le mogoče, pojdite ven, vsaj za dve minuti, toliko da se izpostavite naravi.

Kadar ste z mislimi v tem danem trenutku, potem se učite bivanja. Tukaj in sedaj ni stresnih misli, ni strahov za naprej, ni obžalovanj za nazaj. Smo samo mi, ta trenutek in opravilo, ki ga počnemo. Pa naj bo to zlaganje perila, pitje kave ali tipkanje po računalniku.

Drugi načini za zmanjšanje stresa

Poleg zavestnega dihanja obstaja še kar nekaj tehnik za zmanjševanja stresa. Te vključujejo gibanje, pisanje dnevnika, risanje oz. slikanje, gibanje in opravila v naravi, masaže, smeh in tudi spolnost. Popolnoma normalno je, da se občasno počutimo pod stresom. Naši možgani so nastavljeni na to, da nas opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na nas. Le tako smo preživeli na tisoče let surovega okolja.

Na srečo lahko možgane natreniramo tako, da opazijo tudi dobre in lepe strani življenja. To počnemo s prakticiranjem hvaležnosti, z opažanjem lepih trenutkov, s spominjanjem na svoje majhne in velike dosežke.
Naslednjič, ko sem zgodi kaj lepega, si dajte na ta dogodek mentalno nalepko, da je to dober dogoddek. O tem lahko tudi pišete v dnevniku in to občasno preletite, posebej, kadar imate malo slabše dneve.

Kadar ste pod resnim stresom in ste izgubili apetit, ne morete spati in imate težavo pri opravljanju vsakodnevnih nalog, takrat priporočam, da se obrnete na specialista in se pogovorite o svojih težavah. Pogovor lahko reši marsikaj.

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...