fbpx

Hop hop, zmigaj se ;)

gibanje za zdravje

V pričakovanju predavanja o hujšanju razmišljam, kaj naj vam povem o pomembnosti gibanja. Ne samo za hujšanje, temveč za življenje.

Gibanje nas poganja. Vzpodbuja dobro voljo, nas polni z energijo, ohranja nas vitalne in zdrave. Verjetno ste že kdaj doživeli obdobje, ko se zaradi ali bolezni ali obilice dela niste mogli gibati. Kako ste se počutili? Verjamem da obupno. Utrujeno, brez energije in razdražljivo. Vsaj meni se je to že zgodilo in ni prijetno.

Kaj vse vam gibanje prinese? Doda kvaliteto življenja? Izboljša aktivnosti pod rjuhami? Zmanjša delež maščob na trebuhu??? Pa poglejmo 🙂

Pozitivni učinki vadbe:

  • Vadba pomaga nadzirati apetit. Kadar čutite lahkoto, se začnite gibati. Pojdite na sprehod, naredite nekaj počepov ali sklec… Morda si nastavite urnik obrokov tako, da boste ravno postajali lačni, ko je čas za vodeno vadbo – npr za pilates. Med vadbo se boste osredotočili na svoje telo, ter pozabili na lakoto. Super za hujšanje!
  • Gibanje izboljšuje razpoloženje in blaži posledice stresa. Če ste stresni jedec, potem vam bo vadba zelo pomagala, saj v tem času odmislite skrbi in s tem posledično zmanjšate željo in emotivno potrebo po hrani. Stres botruje večini modernih kroničnih bolezni. Ne dovolite, da ugrabi tudi vas. Najdite si svoj šport, preko katerega boste negovali svojo dušo in na telesnem nivoju sprostili “paro”.
  • Treningi kurijo kalorije. Med gibanjem telo porabi več energije kot v mirovanju in s tem boste pripomogli k dodatni izgubi maščob (v kolikor se po vadbi ne nagradite s hrano). Kakšna vadba vam ustreza? Mirnejša, vzdržljivostna, visoko-intenzivna?
  • Redna vadba vzdržuje in povečuje mišično maso. Mišična masa ima precej večjo energetsko porabo, kot maščevje. Več mišične mase ima mnogo pozitivnih učinkov. Potrebujete jo za starost, vsaj če želite skrbeti sami zase in biti vitalni. Mišice lepo oblikujejo telo in že na videz dajete občutek zdravja in sijoče energije. 
  • Vadba povečuje samozavest. Ob tem, ko izboljšujete svoj fizični izgled, imate več moči in kondicije, izboljšujete svojo samozavest. Boljši občutek imate sami o sebi, kadar veste, da naredite nekaj dobrega zase. Bodite ponosni nase in na svoje telo.
  • Psihično se ob gibanju bolje počutite. Več, kot se gibate, bolj se boste želeli gibati. Morda je na začetku nekoliko težje začeti, vendar ko preidete tisto uvodno mejo, začne telo hrepeneti po gibanju. Med gibanjem telo izloča pomembne hormone (endorfine), ki vplivajo na dobro počutje. 
  • Gibanje izboljša spanec. Telo je po vadbi prijetno utrujeno in sproščeno. Spali boste kot angelčki.
  • Redna vadba izboljšuje zdravje. Z gibanjem porabljate tudi notranjo maščobo v telesu, ki je zelo škodljiva za zdravje. Ob pravilni prehrani jo lahko precej znižate, tako da bo riziko za obolenje za srčno-žilnimi boleznimi precej manjše. Še razmišljate? Prijavite se na termin
  • Izboljša posteljne aktivnosti. Imate dovolj kondicije ter moči za menjavo položajev. Ženske – pri pilatesu natrenirate mišice medeničnega dna, kar daje vam in vašemu partnerju dodaten užitek 😉

Priporočeno je, da na dan naredite vsaj 10.000 korakov. Vsakih 45 min sedečega dela vstanite, se pretegnite, naredite nekaj korakov in zadihajte, če se le da pri odprtem oknu ali zunaj. 

Izberite kombinacijo treninga za moč + aerobnega treninga. Pilates delno sodi med treninge za moč, ker pa vsebuje še precej drugih elementov, ga telo zelo dobro prenaša. Še posebej, če čutite prve znake počasnejše regeneracije. Priporočam, da ob pilatesu vzdržujete kondicijo. Tekajte, kolesatire, plavajte, karkoli vam je pri srcu. Samo gibajte se. Redno <3

Naslednjič, ko greste v trgovino, pustite avto na koncu parkirišča in se sprehodite. Če je služba dovolj blizu, kolesarite in že s tem boste pripomogli k boljšemu zdravju, dodatni porabi kalorij in boljšemu počutju. Uporabite stopnice, kjerkoli jih vidite. Tekajte s svojimi ali sosedovimi otroci po dvorišču. Bodite igrivi…

Spomnim se, ko sem začela hoditi v srednjo šolo in sem vsak dan hodila od doma peš do avtobusa, nato iz avtobusne postaje do šole, še pred odhodom domov malo raziskovat mesto in nazaj domov. V prvem mesecu sem shujšala 2kg. To mi je dalo misliti in od takrat naprej sem šport popolnoma posvojila in ne znam si predstavljati življenja brez. Pa ne zaradi izgleda. Predvsem zaradi počutja in zaradi zdravja. Marsikaj se da, potrebno je le premakniti omejitve, ki si jih sami postavljate v svojem umu. 

O tem in še o mnogih drugih stvareh se bomo pogovarjali na delavnici o hujšanju. Če še nisi prijavljen-a, se prijavi 🙂
([email protected] ali 041371831)

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...