fbpx

Za zdrave kolke

Vadbena brisača, joga brisača

Pomoč pri bolečinah v kolkih

Boleči kolki niso zabavni. Onemogočajo izvajanje raznih gibov, težko je spati, se gibati, včasih celo sedeti. Vendar ni nujno, da je temu tako. 
Zelo važno je, da veste, kaj je vzrok vaših bolečin. Šele nato se lahko lotite reševanja. 

Ti spodnji nasveti vam bodo pomagali, vendar niso nujno rešitev za vašo težavo. Pred izvajanjem napotkov se pogovorite s svojim zdravnikom ali fiziatrom. 

#1. Začnite svoj dan s telovadbo

Jutranja vadba vas bo ogrela, razgibala in okrepila mišice, tako da boste lažje preživeli svoj dan. 

Močan hrbet

Lahko pridete na jutranji pilates, naredite vaje iz članka o kolkih doma ali se kako drugače razgibate.
Zjutraj priporočam vajo most (vaja št. 12 iz članka Bolečine v kolkih) –  z njo boste najprej razgibali medenico, sprostili križ, ter okrepili mišice hrbta, zadnjice in nog. 

Če bo to vaša edina vaja, jih naredite 10, si malo odpočijte in to še 2x ponovite. 

#2. Gretje / hlajenje

Glede gretja in hlajenja obstajajo različni nasveti strokovnjakov. Nekateri zagovarjajo gretje, saj s tem povečate pretok krvi in pospešite regeneracijo in čiščenje odpadnih snovi iz telesa oziroma predela, ki ga grejete. Drugi priporočajo hlajenje vnetih delov, da predel z bolečino malo umirite. 

Mojemu telesu bolj odgovarja gretje. Poskusite oboje in kaj hitro boste ugotovili ob kateri tehniki se boste bolje počutili. 

Najboljša grelna metoda je savna ali topla kopel. Kadar nimate te opcije, uporabite termofor ali grelne vrečke. Te iste vrečke lahko tudi ohladite in jih uporabljate za hlajenje telesa. Hladite lahko tudi z ledom, ki ga zavijete v brisačo in to položite na oboleli predel. 

 #3. Raztezanje

Včasih povzročajo bolečine preveč zategnjene mišice okoli sklepa. Z raztezanjem jih boste malo sprostili in gibanje bo lažje. Poglejte raztezne vaje (1-4).

#4. Okrepite mišice na nogah in center telesa

Brez močnih mišic je vsa teža telesa na sklepih in to s časoma povzroča velike težave. Bolečine se lahko pojavljajo v kolkih, kolenih, križu – povsod, kjer je telo preobremenjeno. 

Poznamo ogromno vaj, ki jih lahko izvajate za povrnitev mišičnega tonusa. Začnite počasi in postopoma nadgrajujte težavnostno stopnjo. 

Na Pilates osnovah postopoma gradimo mišično moč. Ker vem, kako je živeti z bolečino — je ta program prilagojen tistim, ki imate težave s kolki, koleni, hrbtenico. 

#5. Izogibajte se visoko obremenjujočim se aktivnostim

Pliometrične vaje, tek in vsaka prekomerna obremenitev telesa lahko sproži dodatne bolečine, zato se jim izogibajte. 
Za nekaj časa opustite tek, poskoke, eksplozivne gibe in predolgo trajajoče, ponavljajoče se gibe.

#6. Spremenite prehrano

zdrava prehrana

Morda so vaše težave povezane s prehrano, ki jo jeste in se tega niti ne zavedate. Odstranite vsaj za en mesec vse možne alergene (gluten, mlečne izdelke, jajca) in opazujte svoje počutje. Nato jih začnite ponovno postopoma dodajati in spremljajte kaj se dogaja s telesom. Morda bo vse po starem, zelo velika verjetnost pa je, da boste občutili ogromno razliko v počutju.

Če ne veste kako bi se tega lotili, vam svetujem, da greste skozi 5 tedenski program Receptov za zdravje. Verjamem, da se boste po končanem programu mnogo bolje počutili. 

#7. Shujšajte

Prekomerna telesna teža je enostavno – slaba. Obremenjuje delovanje notranjih organov in preveč teže škodi sklepom. 
Odložite nekaj kilogramov in vaši sklepi vam bodo hvaležni. 

#8. Pomoč iz narave

Ste brali knjigo Dr. Feila – Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih? 

Priporočam. V knjigi opisuje katera prehranska dopolnila uporabiti za pomoč sklepom. Jaz se držim njegovih napotkov in koleno me že nekaj časa ne boli več, kljub zdravstveno potrjeni prekomerni obrabi hrustanca.

Redno uporabljam kurkumo, glukozamin, silicij in vsake toliko MK-7. Vse to najdete v Fmed.eu, kjer imajo ogromno kvalitetnih in uporabnih stvari.

#9. Poslušajte svoje telo

Vi ste tisti, ki svoje telo najbolje poznate. Poslušajte se. Kadar začutite med izvajanjem vaj nenadno bolečino, takoj prenehajte!

Običajno je, da po vadbi čutite mišično utrujenost. Ne smete pa čutiti poslabšanja bolečine, ki traja dneve. V tem primeru spremenite način vadbe in poskusite z drugimi. Posvetujte se s svojim fiziatrom, inštruktorjem, ki vam bo pomagal najti za vas najbolj optimalne vaje. 

Medtem poskrbite, da ste dovolj hidrirani, da jeste zdravo hrano, dovolj spite in da ne delate gibov, za katere veste, da vam škodijo. 

Tudi prekomerno sedenje je škodljivo, zato se čim več gibajte, plavajte, hodite na sprehode.. Imejte se radi, negujte svoje telo in ga spoštujte. Ohranite ga zdravega pozno v starost.

Prej kot začnete, bolje je.

uživanje življenja, kolki, pilates

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...