fbpx

Sedite? Ali raje kadite? Oboje je enako nevarno!

Smrtno-nevarno sedenje?

Sedite? Vam je udobno?

Verjetno vam več ne bo, ko boste do konča prebrali tale članek, saj vam bom pojasnila kako sedenje vpliva na vaše zdravje.

Ste vedeli, da če večino dneva presedite (ali v pisarni, avtu, na kavču ali kjerkoli drugje), je to tako oziroma še bolj škodljivo, kot če kadite?

V zahodnih državah povprečen človek presedi 8-9 ur dnevno. To je lahko na delovnem mestu, v prevoznih sredstvih ali doma na kavču pred televizijo. Dodajte še sedem do osem ur spanja in dobimo podatek, da smo na nogah manj kot eno tretjino našega časa.

Ta sedeča obdobja povečajo verjetnost, da se bomo zredili in kaj je še huje – pripomorejo h kar nekaj drugim rizikom, ki jih s sedenjem krepko povečamo. To vključuje bolezni srca in ožilja, možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa II, raka na črevesju, mišično atrofijo in bolečine v križu, krhke kosti, depresijo in celo demenco. Da ne govorim, da se znatno poveča riziko prezgodnje smrti.

Študije so pokazale, da imate za 40% večjo verjetnost da prej umrete, če presedite več kot 6 ur dnevno kot tisti, ki sedijo manj kot 3 ure na dan.

Če vas to ni ganilo naj vam povem, da raziskave kažejo, da je razlika med telesno porabo za 75% večja pri tistih, ki skoraj cel dan stojijo, kot pri njihovih sodelavcih, ki opravljajo pretežno sedeče delo. To pomeni, da se boste dosti prej zredili oziroma boste morali vložiti mnogo več napora v to, da shujšate kot ljudje, ki se čez dan več gibajo.

V redu, boste rekli, saj telovadim, 3-5x tedensko najmanj. Mhm, tukaj je šokantna novica: preveč sedenja je škodljivo tudi kadar trenirate najmanj 5x tedensko. Pod pojmom trenirati mislim vsako aktivnost, ki traja najmanj 30 minut in spada pod srednjo stopnjo aktivnosti (70 – 90% max srčnega utripa). Lahko tečete maratone, pa boste vseeno v rizični skupini, če dnevno preživite na zadnjici več kot 8 ur.

 Kaj se zgodi s telesom, kadar pretežno sedite?

  • Sedenje upočasni metabolizem in zniža proces kurjenja maščobe.
  • Raven glukoze in krvnega pritiska rasteta

Manjše dnevne aktivnosti kot so stanje ali hoja lahko te vrednosti vrnejo nazaj v normalno stanje. Znanstveniki so dokazali, da so lahko aktivnosti, ki trajajo približno tri minute enako učinkovite kot pol ure hoje.

Vendar brez aktivnosti, povzročata višji krvni sladkor in krvni pritisk poškodbe v arterijah in s tem se povečuje nevarnost za diabetes, srčna obolenja in kapi. Dodajte temu še nezdravo prehrano in rizike ste podvojili.

  • Mišice trupa ne podpirajo hrbtenice. Trebušne mišice oslabijo, mišice zadnjice in zadnje stegenske mišice prav tako, iliopsoas se skrajša. Vse to vpliva na nepravilno držo in bolečine v hrbtenici. Kosti slabijo, redimo se, posledično nam zmanjkuje energije, nenehno smo utrujeni ter slabe volje zaradi svojega počutja in izgleda. Vse to lahko vodi tudi v depresijo in v druge bolezni sodobnega človeka.sedeče delo ubija

Kadar se ubadate s povečano telesno težo in nikakor ne morete shujšati,
pomislite na količino sedečih ur. Presenečeni boste ko boste izvedeli, da že majhno zmanjšanje presedenih ur zniža nihanje krvnega sladkorja po obroku, uravnava inzulinska nihanja in zmanjša obseg vašega pasu.

Za izboljšanje stanja, so majhne spremembe vredne zlata.

Čas za spremembe

Poskusite dodati v svoj življenjski ritem majhne spremembe – kadar imate sestanek, se dogovorite za hodeči sestanek.

Vsakič kadar imate telefonski klic, se vstanite in hodite (ob tem, da boste nekaj naredili za zdravje, boste tudi bolj zbrani), na vsakih 40-50 minut sedenja si privoščite 2-5 minutno pavzo in se sprehodite v hitrem tempu.

Uporabljajte stopnice kjer se le da, če imate možnost, pojdite peš v službo, šolo ali po opravkih. Morda se lahko ustavite kakšen kilometer prej in se sprehodite do službe ali peljete s kolesom.

Najdite si stoječe zadolžitve, morda si umislite psa, ki vas bo vodil na sprehod.

Kadar se želite izogniti mnogim težavam, ki jih s seboj prinaša sedenje, organizirajte življenje tako, da boste več časa preživeli na nogah. Tudi gospodinjska opravila so del gibanja, zato naslednjič ko bo treba kaj postoriti po hiši pomislite na to kot na priložnost za izboljšanje zdravja.

Super bi bilo, da če le imate to možnost, uporabite stoječo mizo ali še bolje mizo, ki ima vgrajeno stezo.

Vendar tudi stanje cel dan ni priporočljivo, saj potegne s seboj kup drugih problemov. Potrebna je dinamika. Kadar to ni mogoče, poskusite kako drugače aktivno preživeti dan na nogah. Priporočljivo je, da naredite dnevno vsaj 10.000 korakov, kar je približno 6-7 kilometrov.

Vsake toliko se pretegnite, vstanite, naredite par minut odmora. Če imate možnost, naredite par počepov ali poskokov, da poženete kri po telesu.

Še sedite? Ali že stoje berete članek?

Vsaj sedaj si vzemite minuto odmora in se sprehodite, pa četudi samo po kozarec vode in nazaj.

Z Bitenc Sandijem delava po Sloveniji delavnice na temo Vadim, a ne hujšam, kjer vam podava ogromno informacij o tem kako lažje shujšati, brez da preživite ure in ure v telovadnici in izčrpujete telo. 

Na Sandijevi spletni strani poglejte kdaj je kakšno predavanje in ali se odvija kje blizu vas. Sproti objavlja nove termine, tako da spremljajte, zagotovo prideva na vaš konec Slovenije. Vabljeni

hoja