fbpx

Razbijamo mite – pilates je samo za ženske?!?

Vesela sem, da je na mojih urah vedno več moških. Moških, navdušenih nad pilatesom.

Dolgo časa je veljal mit, da je pilates le za ženske. Pa je res? Izumil ga je moški. Joseph Pilates. In to z namenom, da izgradi moč telesa od znotraj navzven. Če malo pomislimo, je to dobra osnova za vsak šport. Za ženske in za moške.

Res je, da ne izgradi velikih in nabreklih mišic, kot dvigovanje težkih uteži na fitnesu, dobili pa boste mišice, ki so bolj funkcionalne in praktične za vsakodnevno gibanje.

Pilates se osredotoča na krepitev mišic centra telesa. Na stabilizatorje. Na tiste drobne mišice, ki jih večina športov pozabi. Pozornost polaga na dihanje in na koncentracijo. Je pravi body & mind program. Vas sprosti in hkrati okrepi.

In zakaj bi moški hodil na pilates? Kaj imate od tega? Obstaja mnogo dobrih strani, poleg tega, da dobite močan trup in se malo sprostite. Vaša drža se izboljša, po poškodbah imate hitrejše okrevanje, postanete gibčnejši in še bi lahko naštevala. Poleg vsega naštetega pa spoznate še kup luštnih žensk.
Šalo na stran in poglejmo še malo bolj podrobno, kako lahko pilates moškemu izboljša življenje:

Pilates se odlično dopolnjuje z ostalimi športi

Če želimo doseči optimalno zdravje, se moramo dovolj gibati, jesti zdravo in uravnoteženo prehrano. Za vse je potrebna zmernost in tudi dobrega je lahko preveč. Če torej dan za dnem utrujate mišice z dvigovanjem uteži ali pretiravate z vzdržljivostimi športi, pozabite pa na raztezanje, lahko to vodi v poškodbe in zmanjšuje željen napredek. Priznajte, moški vključujete v svoje športne dejavnosti premalo raztezanja. Nekateri pa preveč sedite in začenjate opažati, da telo ni več tako fleksibilno, kot je bilo…

Pilates je lahko tisti ključ, ki vam bo pomagal pri doseganju boljših rezultatov na račun prožnih in sproščenih mišic.

Pilates pomaga izboljšati športne rezultate

Marsikateri ameriški profesionalni športni klub uvaja med redne treninge vadbo pilatesa. Zakaj? Ker je pilates funkcionalen. Profesionalni šport je osredotočen na določen način treninga in nemalokrat se vzpostavi telesno neravnovesje, ki ga lahko pilates popravi, saj se osredotoča na manjše mišične skupine in na stabilizatorje telesa. Čeprav je to nežna vadba, vseeno daje poudarek na zaznavi telesa. To pa pride še kako prav med napornimi treningi.

Pilates vam pomaga, da pridobite na samozavesti

Z vajami začnete počasi in v okviru svojih zmožnosti. Prilagojene so vaši fizični sposobnosti in sčasoma se težavnost vaj povečuje, kar privede do boljšega počutja in lahko gradi samozavest.

Po nekaj urah pilatesa se vam izboljša drža in postopoma se preoblikuje telo. Z redno vadbo lahko odpravite bolečine v hrbtu (jaz sem jih), izgubite nekaj centimetrov okrog pasu in se bolje počutite. Imate več energije in elana. Kadar se fizično dobro počutite, imate tudi boljšo samopodobo. Vse to pa vpliva na podobo, ki jo izžarevate. In kot ste že dostikrat slišali – ljudje, ki širijo pozitivno vibracijo so bolj priljubljeni in dosežejo več.

S pilatesom boste razvili koncentracijo in pozornost

In kljub temu, da je pilates vadba, ki prvenstveno krepi telo, vpliva tudi na koncentracijo in deluje kot trening pozornosti. Je body & mind vadba.

Med pilatesom smo skoncentrirani na dihanje in na gibanje telesa. Pogledano širše – pilates je trening čuječnosti. Je meditacija v gibanju. Osredotočate se na svoj dih, na gibanje telesa, na koordinacijo gibov. To zavedanje lastnega telesa in misli vas kasneje spremlja še dalje skozi dan.

Upam, da sem vsaj malo razbila mit o pilatesu, kot izključno ženski vadbi. Moj prijatelj Dr. Feelgood – Mario (ki ga lahko vidite zgoraj na sliki, kako izvaja vaje na pilates reformerju), je rekel v enem svojih člankov:

”Fantje praviloma rabimo več joge in pilatesa, punce pa več kvihtanja.”

In ja, popolnoma se strinjam z njim. Pilates je super vadba, ki odlično dopolnjuje ostale športe. Če si še drznem predpostavljati, da imate pretežno sedeče delo in se ne gibljete kaj dosti, je pilates odličen uvod in temelj za preostale športe.

Podpis Petra, Petra Kmetec, Pilates Maribor, Slovenija, coaching, seminarji, meditacije, delavnice

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...