Petra Kmetec – inštruktorica pilatesa

Pozdravljeni, sem Petra Kmetec, ustanoviteljica Petrinega pilatesa. Skozi svojo izkušnjo sem spoznala, da je pilates super šport in prinaša ogromno koristi. Odkar mi je na nek način „rešil“ življenje, sva nerazdružljiva in to je sedaj že več kot 15 let. Prepričana sem, da je pilates primeren tudi zate.

Zakaj pilates?

Spomnim se, da sem šla na predstavitveno uro pilatesa na eni od športnih konvencij. Bila sem v vrhunski formi. Priprave na svetovno prvenstvo, treningi 6 do 7 krat tedensko, tudi po 2 krat dnevno. Zdelo se mi je, da sem res pripravljena. Gibčna, natrenirana, zmožna marsičesa. Potem pa pridem na pilates in po dveh vajah sem se že vsa tresla od napora. Določenih vaj sploh nisem bila zmožna narediti. To je bil kar hud udarec za ego. Tam sem se odločila, da to moram znati in sem šla na tečaj – da – kar za vaditelja pilatesa.

Pilates je izjemen, saj krepi stabilizacijske mišice telesa, okrepi center (powerhouse po ang) in to je podobno, kot da bi hiši dodali močne temelje. Spoznala sem, da večina športov krepi določene funkcije telesa – eksplozivnost, moč, hitrost – pozabijo pa na jedro telesa. Zaradi tega je tudi toliko poškodb hrbtenice. Pilates je odlična preventiva pred bolečinami in težavami s hrbtom, kot tudi dobra terapija po poškodbah.

Pilates je vadba za hrbtenico in zdravo držo

Imam kar nekaj strank z operacijami na hrbtenici in vsakič znova slišim, kako jim vadba pomaga.

S pilatesom si poravnamo držo, dobimo pravilno obliko telesa in se zaščitimo pred nepotrebnimi poškodbami (npr. padec na ledu mnogo bolje prenesete, če imate dobro notranjo mišično oporo).

Nikoli več brez pilatesa!

Meni je pilates TOP! Je vadba, ki je nežna do telesa in ga obenem zelo okrepi. Rešuje moje težave s hrbtom in izjemno sem hvaležna Katji Zupan, da me je vpeljala v ta šport. Pred leti sem že skoraj prenehala s poučevanjem in ko sem to misel predala svojim vadečim, sem po njihovih reakcijah vedela, da je to nekaj, kar bom delala še veliko časa, saj s pilatesom zelo pomagam k boljši kvaliteti njihovih življenj.

Pilates izvajam v Mariboru in na Ptuju.

Variacije pilatesa

In tako se je začelo. Iz majhnega raste veliko in tudi jaz sem začela razpisovati zmeraj več ur in dodajati nove vadbene programe. Eden takšnih je na primer Funkcionalni pilates.

Funkcionalni pilates

Funkcionalni pilates sem razvila popolnoma iz potrebe po boljši fizični kondiciji. Sam – klasični pilates – je statičen. Razen pri določenih vajah se ne zadihaš kaj veliko in posledica je pomanjkanje kondicije, če ne počneš še kaj drugega v svojem prostem času.

Ob urah pilatesa, vodenju meditacijskega portala in izvajanju coachinga mi je prostega časa ostalo bolj malo. Zavedam se, da je enako tudi z vami in zato sem razmišljala, kako bi to dvoje združila v eno uro vadbe. Tako je nastala fuzija pilatesa, funkcionalnih vaj in HIIT programa, ki kar požene kri po žilah. Poimenovala sem jo Funkcionalni pilates.

Kot otrok mi je šport predstavljal mučenje. Resnično. Mnogo raje sem se zavlekla v šolsko knjižnico ali pod domačo jablano in brala, brala in brala (v tem še sedaj zelooo uživam). Šport mi je bil potrata časa in tek na 200m mi je bil največja muka na svetu.

Na srečo imam zelo aktivna starša, ki sta me naučila kako uživati ob smučanju, pohodih v gore in me vsakič znova navdušila nad kakšnim novim športom. Obiskovala sem gimnastiko, jahala, igrala tenis, plavala (tudi to obožujem), smučala in še bi se kaj našlo.

S športom sem se začela resneje ukvarjati šele konec najstniških let,

ko sem odkrila Aikido. To me je popeljalo do Tae Kwon-doja in Aerokick aerobike, kjer sem osvojila prvo mesto na Evropskem in tretje na svetovnem prvenstvu. Ogromno sem kolesarila, tekla malo manj, jahala, plavala in se seveda zaljubila v pilates…

Pilates je bil ljubezen na prvi pogled, ki traja že 15 let…

… in upam, da bo najina pot še nekaj časa prepletena. Že več kot 15 let se ukvarjam s pilatesom. Ne samo ljubiteljsko, temveč tudi kot vaditeljica. Vmes so prišli trenutki, ko sem zapadla v rutino in mi je kaj hitro postalo blazno dolgočasno.

Pilates je zanimiva vadba

Zažarela sem šele, ko sem prevetrila svoje stare navade. Odprla sem okno in spustila vase nov navdih, nova znanja in nove koncepte. Nenehno se izobražujem – od izvrstnih inštruktorjev in od življenja samega.

V svojih dobrih petnajstih letih prakse sem spoznala, da moram za odlično uro vsakokrat vanjo vnesti nov namen in novo energijo. Ni dovolj, da pridem v dvorano in pokažem par vaj ter stojim tam in diktiram. Pomembno mi je, da ob fizični koristi, vadeči izkusijo tudi globljo povezanost s telesom. Verjetno je to tista osebna, edinstvena izkušnja, ki jo lahko dam vam.

Pilates vodim po konceptu fizično-meditativnih oblik gibanja, dihanja in meditacije. Včasih je poudarek bolj na telesu, drugič na negovanju duha.

Perfektna ura pilatesa

Perfektna ura pilatesa zame mine v popolnem transu, takrat ko telo, um in duša sodelujejo. Kot v nekakšnem kvantumu, kjer čas, prostor in okolica nekako izginejo in obstajaš samo ti.

Poznate tisti občutek blaženosti, ko se popolnoma predaš trenutku?

Podobno je v zaljubljenosti in preživljanju trenutkov z ljubljeno osebo v popolnem začetku, kadar ure minejo kot sekunde in se kar ne moreš ‘’najest’’ bližine in izkustva. Kot sladek nektar, ki se počasi raztaplja na jeziku.

Energetsko obogaten pilates

Moj pilates ni klasični pilates. Zmeraj ga energetsko obogatim. Vso znanje, ki sem ga pridobila iz ‘’energetskih tečajev’’ – od Reikija, do Theta Healinga, celičnega zdravljenja, energetske medicine, Tai chi-ja, Tuina terapij, združim v uro nepozabne izkušnje. Na vsaki uri si prizadevam, da vas kaj novega naučim ali pa vas potopim v polje čiste ljubezni.

Srečo imam, da sem našla svoje poslanstvo. Srečo imam, da lahko pričaram ljudem nasmeh na obraz, zadovoljstvo v srce in srečo, da zmorem pregnati še tako črne oblake iz njihovih misli in jih nadomestiti z upanjem in optimizmom.

Vsi nosimo s seboj svoje izzive, razočaranja, neizpolnjena pričakovanja. Zame sta pilates in meditacija način, da ostajam pozitivna, polna optimizma in srečna v svojem telesu in umu.

Ni vse zmeraj rožnato

Za seboj imam dokaj težko osebno obdobje, ko sem se komaj privlekla skozi dan, solze so tekle v eno, ni bilo dneva skoraj eno leto, da bi se zbudila z nasmehom na obrazu.

Takrat so me reševale ure pilatesa. Spomnim se dneva, ko sem se vozila na vadbo in v mislih že 1001ič premlevala situacijo, se spominjala preteklosti in solze so tekle. V tišini, v objemu misli. Sedela sem v avtu na parkirišču in si obrisala solze, se spravila iz avta in jih brisala še v dvigalu, pred vrati v dvorano pa kot da sem postala druga oseba –  nasmejana, s skrito bolečino in odločena, da bom naredila super uro. In konec ure se mi je vadeča na glas zahvalila – kako rada pride, ker sem takšno sonce in ji vlijem pozitivno energijo, tudi kadar je čisto na tleh.

Biti na tleh je odločitev

To je bil več kot kompliment in potrditev, da je »biti na tleh« odločitev. Izžarevanje pozitivizma, ljubezni in veselja ima čudežno moč pomagati ljudem, ki nas obdajajo, hkrati pa pomaga tudi nam samim.


Sedaj bi ravnala drugače. Vem, da doživljamo vsako situacijo glede na to, kako gledamo nanjo in zmeraj imamo možnost odločitve. Najslabše se je vrteti v težkih občutkih, čeprav mislimo, da je to edino, kar zmoremo. Zmoremo mnogo več.

Zmoremo preseči vse težave, le odločiti se moramo in iti naprej. Narediti tisti korak v neznano, se otresti strahu pred prihodnostjo in pogumno zakorakati v nov dan. Vem da je to težko, posebej če nimamo nikogar, ki bi nam pokazal alternativo. Jaz sem imela srečo, da sem se obdala z ljudmi, ki so me naučili kako iti naprej.