fbpx

Med pilatesom me dostikrat zagrabijo krči – zakaj?

Aaaa, spet krči, kaj naj naredim?

Pri krčih ni pravil. Ponavadi so povezani s pomanjkanjem elektrolitov v telesu, ne zgodijo se pa izključno zaradi tega. Natančen vzrok je težko določiti – poleg pomanjkanja elektrolitov nastanejo krči tudi zaradi prekomerne uporabe mišic ali napora pri vadbi, dehidracije, uporabe zdravil, nosečnosti, vročine in / ali starosti. Če imate z njimi izkušnje, potem veste, da so lahko zelo boleči.

‘’Krč je nenadno in nehoteno krčenje mišice in se lahko zgodi brez opozorila.’’

Kadar želimo preprečiti krče moramo upoštevati nekaj dejavnikov – eden izmed njih je prehrana. Zagotovite telesu dovolj raznovrstne prehrane, ki je bogata s hranili, predvsem z minerali.

Kaj jesti?

 • KALIJ
  Banana je pri športnikih dokaj pogost sadež, ki je na vrsti po treningu. Zakaj? Sadež je poln kalija, bistvenega minerala, odgovornega za krčenje mišic. Kalij tudi zagotavlja normalno delovanje živčnega ter mišičnega sistema – kot najpomembnejši celični element vzdržuje prenos živčnih signalov, skrbi za delovanje srca, ima pomembno vlogo pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka, skrbi, da se v celice absorbirajo druga pomembna hranila, telo ga potrebuje za presnovo ogljikovih hidratov in še bi lahko naštevala.
  Kaj lahko jeste poleg banane, da vnesete v telo dovolj kalija? Sladek ali pečen krompir s kožo, avokado, marelice, pomaranče, lečo in lososa.
 • NATRIJ
  Naše mišice ga potrebujejo, da pravilno delujejo, čeprav je na dokaj slabem glasu. Veliko natrija izgubimo s potenjem. Dnevno naj ga ne bi zaužili več kot 1500 mg, vendar če ste fizično aktivni ali se dosti potite, ga boste potrebovali več. Jaz že nekaj časa pijem zjutraj na tešče toplo vodo z žličko himalajske soli, da si povrnem minerale, ki jih izgubljam.
 • MAGNEZIJ
  Ta mineral je ključen za sprostitev mišic in za celotno delovanje organizma. Magnezij sodeluje v presnovnih procesih in prav vsaka celica v našem telesu ga potrebuje. Skupaj s kalcijem uravnava električne impulze v celici. Skoraj večina ljudi ga ima premalo. Največ ga je v špinači, mandljih, bučnih semenih in papriki. Je zelo pomemben mineral, kadar nastopijo krči.
 • KALCIJ
  Ni pomemben samo za zdravje okostja in zob – nizka raven kalcija prispeva tudi h krčem. Da zagotovite zadosten vnos, uživajte kodrolistnati ohrovt, brokoli, jajca, mlečne izdelke in sardele.

Kaj lahko sami naredite?

Ker je današnja zelenjava, kupljena v trgovinah osiromašena s hranili, vam svetujem, da kupujete doma pridelano zelenjavo.
Izogibajte se predelani hrani in skrbite za uravnoteženo prehrano. Začnite z vsakodnevnim raztezanjem, znižajte vnos kofeina na eno skodelico kave dnevno in spijte dovolj vode, da bo telo dobro hidrirano. To je vaša najboljša preventiva pri zmanjševanju tveganja za nastanek krčev.

Na splošno je večina krčev neškodljivih in izginejo hitro po nastanku. Če pa se pojavljajo pogosteje, pojdite na pregled krvi, saj so lahko posledica poslabšanega zdravstvenega stanja. Poskusite lahko tudi z dodajanjem elektrolitov, meni najboljši je Essential Electrolytes od Nutribiotic ali z magnezijem.

Za vadbo in gibčnost telesa lahko poskrbimo na pilatesu. Vabljeni, da se nam pridružite.

Podpis Petra

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...