fbpx

Kaj obleči na pilates

Ekstenzija, kvadri

Kako se obleči za pilates, da bo najbolj udobno?

Odločitev kaj obleči na vadbo je nekaterim enostavna, drugim poraja marsikatera vprašanja. Oblačila, ki jih običajno nosite, verjetno ne bodo prišla v poštev, saj se boste v njih počutili utesnjeno in bodo oteževala gibanje.

Izgled, udobje, barvne kombinacije 😉 Medtem, ko razmišljate o končnem izgledu, razmislite tudi kaj boste obleki pod zgornja oblačila. Tukaj govorim o spodnjem perilu. 

Športni modrc

Športni modrc je samoumeven za aerobno vadbo, fitnes in vadbe, ki vključujejo poskoke. Vendar je zelo primeren tudi za vadbo pilatesa. Navaden modrc s kostjo zna biti na vadbi moteč, saj preživimo nekaj časa tako na trebuhu kot na hrbtu in verjemite – ni udoben. 
Kost tišči od spredaj, zadaj pa vsakič, ko se spustiš ali dvigneš od tal čutiš zaponke. Športni modrc je narejen tako, da prsi nežno podpira in omogoča gibanje v vse smeri. 

športni modrc, pilates

Najdete jih v vseh oblikah in velikostih in sedaj so že skoraj v vseh trgovinah s športno opremo. Na voljo imate takšne z blazinicami ali brez. Nekateri so primerni za samostojno nošnjo, drugi so narejeni za pod majico. 

Narejeni so iz zračnih materialov, ki vaši koži omogočajo dihanje. So elastični in se hitro sušijo, kar je več kot priporočljivo med vadbo. Nekatere dobite v luštnih kompletih.

Spodnje perilo

Spodnje perilo naj bo udobno in narejeno iz materialov, ki dihajo. Jaz imam na vadbi najraje športno spodnje perilo, ki hitro odvaja vlago, saj imam dokaj občutljive jajčnike in mi vlaga ne ustreza najbolje. Dobite jih v športnih trgovinah v raznih oblikah. 

Če želite, da se vam linije spodnjega perila ne vidijo na pajkicah, izberite brezšivne, ki se telesu lepo prilegajo in ne puščajo črt. 
Izbira spodnjega perila je intimna stvar in vsakdo naj si obleče tisto perilo, v katerem se najbolje počuti. 

Športna majica

Majica, ki jo nosite naj bo ozka. Ozka zato, da jaz oziroma vaš inštruktor vidi ali pravilno izvajate vajo. V kolikor nosite široke majice mi ne opazimo tistih pomembnih, majhnih premikov, ki želimo, da jih naredite. 

Seveda je slog oblačenja odločitev posameznika, je pa nam inštruktorjem mnogo lažje, kadar že od daleč opazimo vsak vaš napačen gib. 
Majica naj vam pusti svobodo gibanja. Če se le da, se izognite oblikovalkam pasu, ki vas stisnejo tako, da komaj dihate. 

Pilates je vadba, kjer se učite aktivacije določenih mišic in kadar ste ujeti v primež oblačil, to ne bo mogoče. 

Pajkice

Tukaj imam samo en nasvet – naj bodo udobne in elastične. 
Pilates vsebuje ogromno elementov raztezanja in hlače, ki niso elastične, vam bodo onemogočale izvedbo giba v celoti. Dovolite telesu gibanje in oblecite pajkice. 

Nogavičke

Pilates delamo bosi ali v nogavičkah. Najboljše so tiste, ki imajo na podplatu silikonske bunkice. Najdete jih v pri meni v trgovini in tudi v drugih športnih trgovinah. 

Jaz pilates najraje izvajam bosa, saj imam občutek, da imam bosa največ opore, pa še vroče mi ni. Pozimi je druga pesem in takrat imam obute nogavičke. Te naše so dokaj tople, mehke in imajo dober oprijem (dokler so prozorne – ko postanejo rjave, izgubijo oprijem – operite jih in oprijem bo nazaj). 

Mislim, da smo zaobjeli vse. Na pilates prinesite s seboj še veliko brisačo, ki jo položimo na podlogo. Včasih smo dosti na tleh, drugič bolj malo. Jo je pa bolje imeti s seboj, ziher je ziher 😉  

V kolikor imate še kakšna vprašanja, me pocukajte za rokav in nanje vam odgovorim.
Se vidimo na vadbi 🙂

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...