fbpx

”Energetski pilates”

Pilates in energetski sistem telesa

Se kdaj vprašate zakaj se po pilatesu toliko bolje počutite?

Naše telo je poleg vidnega tkiva sestavljeno še iz energetskega sistema. Nekateri ga povezujejo s čakrami, drugi z meridiani, tretji s kundalini energijo.

Dejstvo je, da kadar poženemo telo v tek in dodamo še poudarek na dihanju, na zavestno gibanje telesa, se postavimo v meditativno stanje in s tem poženemo energijo po telesu.

Na pilatesu upoštevam vse zgoraj našteto. Meni najboljše ure so tiste, kjer uspem pričarati pilates v vzdušju semi-transa, kjer vadeči izgubijo občutek za čas in prostor, se uspejo zliti s telesom, se povezati sami s seboj in končajo vadbo polni energije in notranje zadovoljni.

Klasični pilates daje poudarek dihanju in krepitvi centra telesa. Če ne upoštevamo še energetskega sistema telesa, lahko s pretiranim stiskanjem trebušnih mišic zavremo energetski pretok telesa, nekako tako, kot da nosimo preveč oprijete modrce ali preozke hlače v pasu.

Zato je zelo pomembno, da med vadbo pomislimo na telo kot celoto. Najboljše rezultate dosežemo kadar upoštevamo vse vidike – krepimo telo na telesni ravni, ga sprostimo na umski in prenovimo na energetski ravni.

Energetski pretokTudi kadar vadite doma, mislite na to kaj delate, povežite se s telesom, poskusite ga začutiti. Posebej bodite pozorni na dihanje, vključite vaje za sproščanje psoasa, preden začnete, si postavite namen trenutne vadbe (dajte podzavesti nalogo, ki jo naj obdela medtem, ko ste vi popolnoma osredotočeni na telo), na koncu se fino raztegnite in vsaj par minut namenite meditaciji.

Da, meditacija je pomembna. Če ne veste kako začeti je na spletu ogromno priporočil, poskusite na dan meditirati vsaj tri minute, če že ne gre več.

 Zelo pomembno je, da ste v čustvenem stanju ljubezni in hvaležnosti med meditacijo, saj tako dosežete mnogo boljše rezultate. Na to temo je narejenih kar nekaj raziskav, eno najdete tukaj: McCraty, Rollin, Mike Atkinson, and Dana Tomasino, “Modulation of DNA conformation by heart-focused intention.” HeartMath Research Center, institute of HeartMath, Boulder Creek, CA, publication no. 03-008 (2003).

Se vidimo na ‘’energetskem pilatesu’’ :)

 

Save