fbpx

Dihanje, vir življenja

Pilates dihalna tehnika

Dihanje je pomembno, vendar ga skoraj v celoti izvajamo nevede in še to (pre)pogosto s hitrimi, plitvimi dihalnimi vzorci. 

S pravilnim dihanjem lahko prebudimo telo, lahko umirimo občutke tesnobe, izboljšamo športne rezultate… 

Globoki, ritmični dihi lahko umirijo razbijanje srca in v vas vzbudijo mirnejša čustvena stanja. Poskusite iztisniti ves zrak iz pljuč in potem narediti globok vdih. Naredite nekaj takšnih vdihov in izdihov in zagotovo se boste počutili osveženi. 

Pilates je močno povezan z dihanjem, saj uporablja tehniko podpornega dihanja za ohranjanje tekočega pretoka krvi. Oksigenacija krvi je vitalna za energijo. Dihanje na pilatesu zmeraj koordiniramo z gibanjem. 

Na vadbi boste opazili, da vam usmerjeno dihanje pomaga izvesti vajo pravilno, na način, da zaščiti hrbtenico pred morebitnimi poškodbami. Še bolje je, kadar pred izdihom in izvedbo vaje aktivirate mišice medeničnega dna. 

Podporno dihanje lahko uporabite tudi v vsakodnevnem življenju.

Večkrat na dan bodite pozorni na svoje dihanje. Poravnajte hrbet in začnite dihati globoko v trebuh. Pomembno je, da naredite globok izdih in s tem podarite telesu priložnost za vnos nove zaloge kisika, ki bo razkislila telo in vas napolnila z novo, življenjsko energijo. 

Dihalna tehnika 4-7-8

Ta tehnika je znana pod imenom “sproščujoč dih”, saj pomaga znižati anksioznost in po njej lažje zaspite. 

Vsaka koncentracija in miselna usmerjenost na dihanje pomirja. Pomaga, če zaprete oči in se resnično prepustite samo dihu, štetju in opazovanju sebe. Na ta način se lahko na hitro umirite, nastavite svoj notranji kompas in zaživite življenje z manj dinamičnimi čustvenimi izbruhi. 

Tehnika je enostavna za izvedbo:

  • Usedite se, in popolnoma izdihnite.
  • Sedaj začnite počasi vdihovati zrak in ob tem štejte do štiri.
  • Zadržite zrak in štejte do sedem.
  • Izdihujte počasi in štejte do osem.
  • Ponovite
  • Priporočam, da tako dihate 3-5 minut.

V kolikor se vam ob tem dihanju začne vrteti, se ustavite in začnite s tremi ali štirimi krogi, ter postopoma povečujte čas usmerjenega dihanja.
Med dihanjem bodite osredotočeni samo na dihanje. Opazujte občutke, ki se pojavljajo v telesu in nadaljujte z dihanjem. Bodite pozorni na spremembo počutja pred in po izvedeni tehniki dihanja.

Uporaba v praksi

Priporočam, da to dihalno tehniko redno izvajate. Najbolje je zjutraj, da prebudite telo in se “nastavite” za prihajajoč dan, ali ko pridete domov iz službe (na ta način pustite službeno energijo v službi). Tehniko naredite zvečer pred spanjem za boljši spanec. Nekateri poročajo, da po eni minuti takšnega dihanja z lahkoto zaspijo.

Priporočam, da jo uporabite, kadar ste napeti ali čutite, da se začenja v telesu kopičiti stres. 

Lahko jo naredite pred pilatesom, da se boste lažje koncentrirali na svoje telo in izvedbo vaj med samo vadbo. 

Lep pozdrav,
Petra Kmetec

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...