fbpx

Končno potrjeno – aerobna vadba povečuje možgane in izboljšuje njihovo delovanje

Že kar nekaj časa se domneva, da aerobna vadba pospešuje kognitivne možganske funkcije in ohranja zdravje možganov preko nevrogeneze (nastanek novih nevronov). Predvideva se, da nevrogeneza poveča količino sive snovi, preprečuje atrofijo nevronov in poveča velikost nekaterih možganskih regij.

Nekateri nevro-znanstveniki povezujejo aerobično vadbo z rastjo možganov. Do pred kratkim je bila to debata – ”domneva se” – sedaj pa je prišla ven prva analiza te vrste, ki dokazuje, da aerobna vadba v resnici poveča volumen hipokampusa. Izsledki analize so bili objavljeni 7.11.2017 in jih najdete v časopisu Neuroimage.

hoja, Petra Kmetec, Pilates Maribor, coaching, seminarji, meditacije, delavniceNa kratko – naši možgani se z leti manjšajo. Povprečno zmanjšanje možgan tako pri ženskah kot moških je cca 5% na desetletje. Aerobna vadba lahko to zmanjšanje zaustavi in obenem izboljša spomin. Pod aerobno dejavnost se šteje kolesarjenje, hitra hoja, tek in ostale aerobne dejavnosti.

Joseph Firth dejal, da aerobna vadba ob tem, da omogoča zdravo staranje možgan, še preprečuje bolezni kot so Alzheimer in demenca. Seveda je aerobna vadba samo ena izmed metod, ki izboljšujejo zdravje možganov.

Zakaj je aerobna vadba ”čudežno gnojilo” za možgane?

V možganih nastajajoč nevrotrofični rastni faktor, (BDNF -brain-derived neurotrophic growth factor), je protein, ki se sprošča med aerobno vadbo in deluje kot ”nevrološko gnojilo”. BDNF spodbuja nevrogenezo in funkcionalno povezljivost med možganskimi regijami preko nevroleplastnosti.

Kar nekaj časa so delali poizkuse samo na miškah. V tej zadnji raziskavi so pa vključili tudi ljudi. Za več informacij preberite celotno študijo, ki je objavljena v linku zgoraj.

Torej – zagotovo želite v starosti mentalno dobro funkcionirati. Zato že sedaj pazite na prehrano, uravnajte svoje spanje, znižajte stresne faktorje in še kaj.

Upam, da vas bo dejstvo, da lahko z gibanjem ohranjate svoje možgane zdrave, prepričalo, da se boste začeli gibati, če se še ne.

p.s.: Lahko se nam pridružite na Funkcionalnem pilatesu in naredite nekaj za svoje možgančke.

Podpis Petra, Petra Kmetec, Pilates Maribor, Slovenija, coaching, seminarji, meditacije, delavnice

Vam je vsebina všeč? Pustite komentar...