fbpx

5 načinov, kako ohraniti hrbtenico zdravo in vitalno

Ta blog je napisan tako, da osvetlimo pet zelo enostavnih načinov, ki vam lahko pomagajo, da dosežete nov nivo udobja in zmanjšanje bolečin v hrbtu.
Kadar nas boli hrbet in še nimamo diagnoze, ali pa jo imamo in čakamo na terapije, si lahko s temi enostavnimi prijemi vsaj malo omilimo bolečino in nekako normalno živimo svoje življenje navkljub bolečinam.

5 nasvetov kako ohraniti hrbtenico zdravo kot je le mogoče:

1. Dovolite hrbtenici, da si resnično odpočije, medtem ko spite

Kadar se uležete, se celotna struktura hrbtenice, ki je trdo delala cel dan, odpočije in dobi priložnost za obnovo. Da čim bolj izkoristite čas počitka, potrebujete primeren vzglavnik in vzmetnico. Izbor obojega je odvisen od potreb posameznika, od spalnih navad in specifičnih težav s hrbtom ali vratom.
Če se le da, najdite vzmetnico, ki odgovarja vašim spalnim navadam in podpira hrbet tam, kjer je za vas najbolj potrebno. Ker je vzmetnic na trgu ogromno, se pozanimajte pri strokovnjakih, kot je podjetje SK Company in zagotovo boste našli najboljšo rešitev za vas.

2. Krepite trebušne in hrbtne mišice

Mišice trupa – vaše hrbtne in trebušne mišice – morajo biti močne in voljne, da lahko podpirajo hrbtenico in odvzamejo pritisk na spodnji del hrbta.
Na žalost je velika večina mišic trupa čez dan neaktivnih, zato potrebujejo usmerjeno vadbo, kot je pilates. Te vaje so enostavne in jih lahko vključite v dnevno rutino. Če se želite priključiti skupini ali imate kakšna vprašanja o vadbi, mi prosim pišite na mail.

3. Čevlji, ki jih nosite, morajo podpirati hrbtenico

Medtem ko ste na sprehodu ali enostavno greste peš od točke A do točke B, čevlji, ki jih nosite, igrajo pomembno vlogo pri podpori spodnjega dela hrbta. Dobri čevlji zagotavljajo oporo hrbtenici in ji pomagajo, da drži telo vzravnano in  v pravilni drži.
Kaj to pomeni v praksi? Peta naj ujeta v čevlju, saj želimo preprečiti pronacijo ali supinacijo, oziroma zvijanje stopala navzven ali navznoter.

4. Uživajte v blagodejnih učinkih masaže

Ali veste, da ima masaža poleg zmanjševanja stresa in sprostitve  še mnogo terapevtskih koristi? Dobra masaža bo v telesu sprožila izločanje endorfinov – naravnih blažilcev bolečine, kar lahko posledično pripomore k temu, da znižate uporabo proti-bolečinskih tablet.
Masaža tudi pospeši pretok krvi in s tem prinese več hranil v obolelo mesto, zato je okrevanje hitrejše. Vemo, da masažni stol ni nadomestilo za dobrega maserja, vseeno vam pa lahko prinese nekaj koristi, če ga imate in ga uporabljate.

5. Medtem ko sedite, pazite na ergonomijo in skrajšajte skupni čas sedenja.

Diski v spodnjem delu hrbta so 3x bolj obremenjeni medtem ko sedite, v primerjavi s stanjem, zato lahko dolga obdobja sedenja povzročijo ali še poslabšajo bolečine. Kaj je še huje – kadar smo za računalnikom in gledamo v ekran, se avtomatično nagnemo naprej in izbočimo hrbet, kar vse skupaj dodatno še poslabša.
Izberite dober pisarniški stol, naučite se kakšno pozicijo morate na njem vzdrževati in hrbtenica vam bo hvaležna.

Zelo je pomembno, da se poskusite vsaj na vsakih 20 minut sedenja vstati, se pretegnete in naredite par korakov. Če imate možnost, delajte nekaj časa sede, nekaj časa pa stoje za dvignjeno pisalno mizo, v kolikor pa to ni mogoče, se vsaj vstanite in hodite okrog medtem ko npr. telefonirate.

Hrbtenica mora biti v konstantnem gibanju, če želimo, da je zdrava. Gibanje tudi pospešuje pretakanje hrbtenične tekočine, ki jo oskrbuje z zdravilnimi hranili.

Tile nasveti so res enostavni napotki, ki vam pomagajo, če želite nuditi svoji hrbtenici dobro oporo in vzdrževati njeno zdravje. Kadar trpite hude bolečine, vas naprošam, da se spomnite na teh nekaj stvari, ki jih lahko naredite za svoj hrbet in vedite, da lahko tudi majhne stvari pomagajo k ozdravitvi, če jih le upoštevate in vnesete v svoj vsakdan.

 

Vabim vas, da se priključite vadbi pilatesa in skupaj bomo naredili nekaj dobrega za naše hrbte.